Portræt af Preben Meilvang, 63 år, pædagog og MB’er:

Fra håbløshed og eksklusion til selvstændig konsulent

I perioder af mit liv med svære depressioner, har jeg følt mig som en olding på 95, men nu er det fedt at være 63 år og i god fysisk, psykisk og social form.

Preben var godt i gang med sin recovery-proces da han i 2006 startede på MB forløbets allerførste hold. Preben var en moden herre på 54 år, han havde en næsten færdiggjort pædagoguddannelse samt mange års erfaring fra international shipping, med i sin faglige baggage.

Hele Prebens liv har været præget af psykisk sygdom, både hans egen bipolare sindslidelse der for alvor brød ud da han var 25 år, men ligeledes morens og søsterens, der endte med, at de begge begik selvmord inden for et år. Dette skete da Preben var en ung mand i starten af 20’erne.

Prebens vej tilbage til livet og arbejdsmarkedet har været lang og stejl. Som 25 årig levede Preben et liv på den anden siden af jorden i forbindelse med sit job indenfor shipping. Han arbejdede bl.a. 3 år i Hong Kong og et år i Filippinerne, hvor Preben udviklede et alkohol – og pillemisbrug. I Filippinerne oplevede Preben sin første indlæggelse i forbindelse med depression og svære selvmordstanker. Indlæggelsen foregik i kælderen under Manilla hospital hvor psykisk syge mennesker sad stuvet sammen og blev fodret som dyr gennem tremmerne:

”Jeg var der i 5 dage. Og det var nok de mest håbløse dage i mit liv. Så blev jeg hentet hjem af en læge fra Danmark og blev indlagt på Rigshospitalet, som reddede mit liv for første gang.”

De næste mange år blev en kamp om overlevelse og et værdigt liv samt en vekslen mellem sygdomsperioder og arbejde. Trods god uddannelse og erhvervserfaring oplevede Preben eksklusion og stigmatisering i forbindelse med jobsøgning:

”I 1994 var jeg til samtale i et meget fint firma og konsulenten blev ved at bore i det hul der var i mit CV. Til sidst sagde jeg til ham: ’Det var fordi jeg havde en depression’. Så lukkede han papirerne sammen og sagde: ’Farvel Preben, det er ikke dét at du har haft depression – det er dét, at den kan komme igen’. Det er 20 år siden. I dag afspejler mit CV mit liv. Før i tiden var det skjult og meget fordækt”

Preben er i dag en efterspurgt, selvstændig konsulent der udbyder kurser, workshops og undervisning i bl.a. recovery, misbrug, pårørendearbejde, forandring af livshistoriefortælling m.v.  På spørgsmålet om hvad Preben har fået ud af MB uddannelsen, svarer han:

”Undervisningen var rigtig god med en fin blanding af forskellige emner. Jeg har fået de 5 ’plus ord’ ud af MB forløbet: Anerkendelse, respekt, værdighed, inklusion og sundhedsfremme. Når man har oplevet det modsatte i mange år, ofte selvforskyldt, så labber man anerkendelsen og inklusionen meget mere i sig. Det jeg prøver at sige med de fem ord er: Når man har oplevet så svære ting i sit liv, så er det som om, at det positive bliver meget stærkere når man oplever det”.

For flere oplysninger om Preben Meilvang, booking af foredrag, workshops m.v.: www.prebenmeilvang.dk

Faglig og psykiatrisk karriere:

Fra fødsel – 22 år: Pårørende til mor og søster med psykiske lidelser. Søster begår selvmord i 1973, mor begår selvmord i 1974.

1968-1988: Uddannet indenfor international shipping – udstationeret i bl.a. Hong Kong, Grækenland, USA og Filippinerne.

1977: Første indlæggelse som 25 årig i Filippinerne

1977-2002: Sammenlagt 1 ½ års indlæggelser på psykiatriske afdelinger. Elektrochok og selvmordsforsøg.

1974-1988: Alkohol – og pillemisbrug (benzodiasepiner, nervemedicin)

2002-2014: Sidste indlæggelse i 2002 blev vendepunktet. De sidste 12 år: Pædagoguddannelse, selvstændig konsulent og underviser, misbrugsbehandler, semester på DPU, frivillig mentor for psykiatribrugere m.v.

2006-2007: MB uddannelse

2007-2008: Færdiggjort pædagoguddannelse

2008-2012: Pædagog og MB’er på Slotsvænget (ordinær ansættelse)

2006-2014: Selvstændig konsulent, foredragsholder m.v.